
Analiza cost-beneficiu
Analiza Cost – Beneficiu
Analiza Cost – Beneficiu (ACB) este un instrument de evaluare utilizat frecvent pentru luarea deciziei de finantare a proiectelor de investitii, scopul sau fiind acela de a facilita o distributie eficienta a resurselor.
ACB este necesara pentru a evalua daca un proiect care se integreaza in contextul obiectivelor politicii de dezvoltare regionala a UE, este benefic pentru societate si daca necesita sprijin din bani publici. Analiza cost-beneficiu (ACB) are scopul de a estima impactul socioeconomic al proiectului de investitie, prin identificarea si cuantificarea monetara a efectelor investitiei (financiare si non-financiare).
Deciziile de investitie stau la baza oricarei strategii de dezvoltare. Cresterea economica si bunastarea depind de capitalul productiv, infrastructura, capitalul uman, cunostinte, factorul total de productivitate si calitatea institutiilor.

Relansarea sectorului constructiilor cu fonduri europene
Recesiunea economica, un obstacol greu de anticipat cu doi ani in urma, cand potentialii beneficiari de fonduri europene postaderare incepusera deja sa isi faca planuri, reduce simtitor sansele demararii proiectelor in perioada 2009-2010. In constructii bunaoara, sector eligibil pentru o serie de finantari de mare anvergura-criza are un efect nefast si asupra proiectelor de investitii pe care si le propune o firma din sectorul constructiilor.
Constructii
Tipuri de proiecte eligibile
In sectorul constructiilor, tipurile de proiecte eligibile pentru finantari europene sunt, in principal, cele care vizeaza modernizarea intreprinderilor, prin crearea de noi unitati de productie sau prin extinderea unitatilor existente in vederea cresterii capacitatii de productie. Mai pot fi atinse cu sprijinul fondurilor europene obiective precum diversificarea productiei unui amplasament existent prin lansarea de noi produse si servicii, operarea de schimbari in procesul de productie a unui amplasament existent si achizitia de bunuri intangibile.
*Important
Este esential ca investitia sa vizeze cresterea competitivitatii intreprinderii. In sectorul constructiilor nu sunt eligibile proiectele care prevad construirea de birouri si hale de depozitare, respectiv acele investitii care nu contribuie direct la cresterea competitivitatii solicitantului. Mijloacele de transport se pot finanta din programele amintite mai sus, cu conditia ca acestea sa fie mijloace tehnologice si in stransa legatura cu fluxul de productie (ex.: basculante, automacarale, betoniere).
Valoarea estimata a proiectului si sursele de finantare disponibile
Sectorul constructiilor poate accesa fonduri europene destinate realizarii obiectivelor mai sus enumerate prin doua programe, in functie de dimensiunile companiei solicitante. Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice, Axa prioritara 1: Un sistem inovativ si coeficient de productie, Domeniul major de Interventie 1.1, „Investitii productive si pregatirea pentru concurenta de piata a intreprinderilor, in special IMM-uri".
Microintreprinderile din mediul urban din domeniul constructiilor isi pot finanta proiectul din Programul Operational Regional, Axa prioritara 4: Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.
Companiile mari pot accesa Programul Operational Regional.
Pentru beneficiarii din categoria microintreprinderilor, suma maxima ce poate fi obtinuta este de 200 de mii de euro, la o valoare maxima a proiectului de 500 de mii de euro. Procentul de cofinantare este de 70% finantare nerambursabila si 30% contributie proprie la cheltuielile eligibile.
Pentru beneficiarii din categoria intreprinderilor mici, valoarea maxima a finantarii este de 1,5 milioane de euro, cu un procent de 60% din cheltuielile eligibile finantare nerambursabila. De mentionat este ca procentul se modifica la 50% finantare nerambursabila, daca solicitantul este din zona Bucuresti-Ilfov.
Pentru intreprinderile mari, valoarea maxima a finantarii care se poate obtine este 5 milioane de euro, cu un procent de 50% din cheltuielile eligibile finantare nerambursabila. Procentul se modifica pentru solicitantul din zona Bucuresti-Ilfov la 40% finantare nerambursabila.
Trebuie mentionat ca orice proiect implica, pe langa cheltuielile eligibile, si efectuarea unor cheltuieli neeligibile (obligatorii pentru buna implementare a proiectului, dar care nu se pot finanta). Din aceasta categorie trebuie amintite TVA, cheltuielile de transport, punerea in functiune, publicitatea proiectului etc. Suportarea acestor cheltuieli cade in sarcina beneficiarului proiectului.
Riscuri si oportunitati
Riscurile cu care se pot confrunta solicitantii de fonduri europene constau, in principal, in restrangerea posibilitatilor de gasire de cofinantare privata si in sansele ridicate de respingere a proiectelor de catre autoritatile contractante.
Autoritatile contractante pentru programele destinate sectorului constructiilor
Autoritatea de Management pentru Programul Oprational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - POS CCE - este constituita in cadrul Ministerului Economiei. Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional este constituita in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Sursa -financiarul.com

Sere europene pentru legumele romanesti
O investitie într-o sera de rosii si de castraveti se ridica la aproximativ 250.000 de euro.
Banii europeni pot acoperi jumatate din costurile de înfiintare a unei sere de legume. Investitia poate fi recuperata în maximum cinci ani. Înfiintarea unei sere de legume cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana face parte din masura de încurajare a modernizarii exploatatiilor agricole (Masura 121).
Pentru a demara o astfel de investitie, a carei valoare medie este estimata la 250.000 de euro, solicitantul trebuie sa fie înregistrat ca societate comerciala, persoana fizica autorizata sau asociatie familiala, având capital 100% privat. Sunt acceptate si persoanele fizice neautorizate, cu singura conditie de-a se autoriza în termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii notificarii privind selectarea cererii de finantare.
Totodata, solicitantul trebuie sa dovedeasca pregatire profesionala în domeniu sau sa se oblige sa urmeze un curs de pregatire pâna la finalizarea investitiei. Daca solicitantul a mai desfasurat activitate în acest domeniu, rezultatul financiar din anul precedent trebuie sa fie pozitiv, iar la momentul depunerii proiectului nu trebuie sa se afle în dificultate.

Achizitii publice
Consultanta achizitii publice
Membri echipei POS CONSULT sunt certificati de catre Ministerul Educatiei si Asociatia Specialistilor in Achizitii Publice din Romania. Scopul serviciilor oferite de noi este de indrumarea in vederea respectarii reglementarilor legale, in materie de achizitii publice.
Pentru a va sprijini în demersul dumneavoastra de a participa în calitate de ofertant în cadrul procedurilor de achizitie publice reglementate de OUG 34/2006 si legislatia in vigoare va punem la dispozitie urmatoarele servicii:
- Servicii de consultanta proceduri de achizitii publice oferite atat autoritatilor contractante cat si potentialilor ofertanti;
- Elaborarea planificarii, strategiei si documentatiei aferente procesului de Achizitii Publice;
- Organizarea licitatiilor pentru beneficiarii de fonduri nerambursabile(fonduri structurale,ajutoare de minimis);
- Analizeaza documentatia întocmita de autoritatea contractanta în scopul atribuirii contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii;
- Consiliere în vederea utilizarii cailor de atac – contestatie adresata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) sau actiune în contencios administrativ;
- Stabilirea si aplicarea unui cadru unitar de elaborare si implementare a procedurilor pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii;
- Asistenta licitatii SEAP (www.e-licitatie.ro), BRM (Bursa Romana de Marfuri)
- Notificarea modificarilor legislative din domeniul achizitiilor publice si prezentarea implicatiilor acestora asupra activitatii curente;
- Asistenta în relatia cu institutiile statului cu competente în domeniul achizitiilor publice.
- Cele mai citite
- Recent adaugate
-
Sere europene pentru legumele romanesti
O investitie într-o sera de rosii si de castraveti se… -
Finantare nerambursabila 100% - Ajutor de minimis 2013
Program / Schema de finantare nerambursabila - Ajutor de minimis… -
Pastravaria-afacere de succes cu fonduri structurale
POS Consult va poate ajuta sa puneti bazele unei afaceri… -
Infiintare/modernizare balta piscicola
Piscicultura - FEP -Axa prioritara 2 Solicitanti eligibili: 1) Forma…
-
Schema de minimis - Start-up Nation Romania
Programul Start-up Nation Romania – 2018 Beneficiari eligibili:•… -
Nou! Au fost publicate regulile de aplicare ale programului Start-up Nation Romania 2018
Nou! A fost publicat Ghidul solicitantului pentru programul „Start-up Nation…
-
POC 121 – Proiect tehnologic inovativ
PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020Axa prioritara 1 Cercetare, dezvoltare tehnologica si…
-
Schema de ajutor de minimis - Programul de Microindustrializare 2018
Schema de ajutor de minimis - Programul de Microindustrializare Conditii…