Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, accepti modul in care folosim aceste informatii. Afla mai multe aici.

wrapper

Nou!

Ia-ti o barca cu fonduri europene
Fonduri disponibile prin Programul Operational pentru Pescuit

In ultimele trei luni, au fost depuse 35 de proiecte de investitii în domeniul piscicol, în valoare de 132 de milioane de lei. Pâna acum, nu a fost cheltuit niciun ban din cele peste 300 de milioane de euro disponibile prin Programul Operational pentru Pescuit.

Acesta este finantat de UE cu 230,7 milioane euro, la care se adauga 77 milioane de euro de la bugetul de stat. Pot beneficia de aceste fonduri cei care implementeaza proiecte de investitii, cum sunt procesarea si comercializarea pestelui, în acvacultura si pentru cumpararea de ambarcatiuni.

Grabiti-va încet...

Desi a fost aprobat din decembrie 2007, proiectele au putut fi efectiv depuse din 11 mai 2009. Întârzierea s-a datorat faptului ca “s-au luat masuri pentru accelerarea etapelor necesare implementarii Programului Operational de Pescuit, astfel ca în scurt timp sa fie corectate toate obiectiile solicitate de autoritatile de audit”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii (MADRP).

În acest an, MADRP a accesat peste 1,16 miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Din acestia, 531 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola au fost folosite pentru schema de plata pe suprafata, 256 de milioane de euro din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala pentru schema de plata suprafata si masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala, iar 171 milioane de euro au fost destinate programului SAPARD.

Alte 120 de milioane de euro au fost folosite pentru masuri de agro-mediu, 45 de milioane de euro plati pentru zonele defavorizate si 33 de milioane de euro pentru masuri de piata. Potrivit ministrului de resort, Ilie Sârbu, România va atrage circa trei miliarde de euro pentru agricultura, pâna la finele anului.


Sursa: evz.ro

Viticultura din fonduri europene


Viticultorii vor primi, in perioada 2009 - 2013, fonduri structurale europene pentru campaniile 2008/2009 – 2013/2014
restructurarea plantatiilor de vita de vie.

In Monitorul Oficial nr 307 din 11.05.2009, a fost publicat Ordinul MAPDR 269, pentru modificarea Ordinului 247/2008, privind aprobarea normelor de aplicare a programelor de restructurarea/reconversia plantatiilor viticole derulate cu sprijin comunitar, pentru

Conform acestui ordin, beneficiaza de sprijin comunitar urmatoarele programe:

Programele din cadrul restructurarii/reconversiei a plantatiilor viticole sunt:

 • reconversia prin plantare pe acelasi amplasament ori pe alta parcela echivalenta ca suprafata de vita de vie pentru struguri de vin;
 • reamplasarea parcelelor situate în conditii nefavorabile pe alte amplasamente, care ofera conditii ecopedoclimatice favorabile;
 • modernizarea formei de conducere, a sistemului de sustinere si palisaj în plantatiile viticole prin:

1. instalarea/înlocuirea sistemului de sustinere;
2. modificarea distantelor de plantare între rânduri în vederea mecanizarii;
3. modernizarea formei de conducere a vitei de vie prin trecerea de la cultura joasa la cultura semiînaltt si înalta în vederea optimizarii lucrarilor mecanizate
4. inlocuirea sirmelor la sistemul pentru conducere si palisaj, prin instalarea a 3 rinduri de sirme, din care minimum doua duble, in vederea sustinerii butucilor si conducerii lastarilor

Sunt excluse de la acordarea sprijinului financiar comunitar:

 • plantatiile viticole cu soiuri de vin care au ajuns la finalul ciclului lor natural de productie ( cu varsta de peste 40 de ani)
 • plantatiile viticole cu soiuri pentru struguri de masa;
 • plantatiile viticole cu hibrizi direct producatori interzisi.
 • plantatiile viticole care au beneficiat de fonduri provenite din proiecte comunitare in ultimele 10 campanii viticole
 • parcelele viticole care nu sunt inscrise in Registrul plantatiilor viticole


Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt viticultori, persoane fizice/persoane juridice, care intentioneaza sa infiinteze sau sa-si modernizeze plantatiile, pe baza unui plan de restructurare/reconversie, inscrisi in Registrul Plantatiilor Viticole si registrul Fermelor si care utilizeaza un drept de plantare sau replantare.

Sprijinul financiar se acorda in suma forfetara intre 12000 si 13850 euro/ha in functie de calitatea materialului saditor de tipul de drept de plantare utilizat,(plantare pe suprafete provenind din rezerva judeteana sau nationala, replantare pe o suprafata defrisata) precum si de densitatea de vite la hectar.
In vederea obtinerii acestui sprijin solicitantul trebuie sa depuna la Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala un plan individual si un proiect de infiintare a plantatiei pina la data de 10 iunie, pentru campania agricola 2009/2010. Suprafata minima ce urmeaza a fi plantata trebuie sa fie de minim 0.5 ha si a unei parcele de minim 0.1 ha, iar soiurile plantate trebuie sa fie cele aprobate prin ordinul sus mentionat.

Achizitii utilaje constructii

 

Achizitii utilaje constructii


DOMENII FINANTATE

B – Industria extractiva (cu exceptia CAEN 051, 052, 061, 062, 0721, 0892, 091, 099);
C – Industria prelucratoare (cu exceptia CAEN 101 110, 120, 191, 192, 2051, 206, 242, 243, 2452, 254, 2591, 301, 304, 331, 332);
E – Distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (cu exceptia CAEN 360, 370, 381, 382, 390)
F – Constructii (cu exceptia CAEN 411, 4399).

Nota
Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. În cadrul proiectelor pentru care se solicita finantare toate activitatile (codurile CAEN) trebuie sa fie eligibile.
NU se finanteaza activitatea de constructie fara cea de achizitionare de echipamente, sau doar activitatea de instruire a personalului operativ fara achizitionare de echipamente, dar se finanteaza proiectele care implica numai achizitionarea de echipamente/tehnologii.
NU se finanteaza activitatea de achizitie de teren fara cea de constructie si fara cea de achizitionare de echipamente.

SOLICITANTI ELIGIBILI

- Intreprinderi mici sau mijlocii in conformitate cu Legea nr. 346/2004, modificata de Legea nr. 175/2006;
Nu sunt eligibile în cadrul acestei cereri de proiecte microîntreprinderile, organizatiile neguvernamentale, persoanele fizice si asociatiile familiale.
Obs: (1) Sunt acceptate doar societati cu istoric, ce au desfasurat activitate in anul anterior (cel putin incepand cu 01.01.2007), iar rezultatul operational al anului precedent trebuie sa fie pozitiv.

ACTIVITATI / CHELTUIELI ELIGIBILE

1. Crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie)
2. Extinderea unui amplasament existent pt. cresterea capacitatii de productie;
3. Diversificarea productiei prin lansarea de noi produse sau servicii;
4. Modernizarea intreprinderii

CHELTUIELI ELIGIBILE:

a) Achizitie de teren (max.10% din VIB)
(b) Cladiri si instalatii aferente: constructie/modernizare/achizitie cf.HG 759 (max.50% din VIB)
(c) Achizitia de bunuri (echipamente, instalatii);
(d) Achizitie de imobilizari necorporale (patente,licente, brevete, software);
(e) Consultanta si proiectare (max.10% din VEI).

CHELTUIELI NEELIGIBILE:

Urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:
1. taxa pe valoarea adaugata;
2. dobânda si alte comisioane aferente creditelor;
3. cheltuielile colaterale care intervin într-un contract de leasing;
4. dezafectarea centralelor nucleare;
5. achizitia de echipamente second-hand;
6. amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;
7. costurile pentru operarea obiectivelor de investitii;
8. mijloace de transport marfa, autovehicule si alte mijloace de transport care nu sunt strict legate de procesul de productie.

ATENTIE!
NU sunt eligibile cheltuielile pentru transport utilaje, taxe vamale,ambalaj, montare si punere în functiune.

VALOARE GRANT / PROIECT

 • 70% din VEI pt. Intrepreprinderi Mici
 • 60 % din VEI pt. Intreprindere Mijlocii


Obs: Pentru Regiunea 8 Bucuresti – Ilfov se acorda cu 10% mai putin finantare nerambursabila decat pentru celelalte regiuni.
Finalizarea proiectului va trebui efectuata în cel mult 2 ani de la data semnarii contractului de finantare

Investitii eligibile:
Utilaje constructii:excavator, buldozer,tractor, buldo-excavator, utilaj industrial, buldozere, excavatoare pe senile, instalatii pentru foraj, echipamente de foraje, compresoare, cilindri compactori, buldoexcavatoare, freze de asfalt, repartizoare de asfalt, statii de asfalt, statii de betoane, statii de concasare, statii de sortare, dragline, motogradere, etc.

Nu esti sigur daca te incadrezi ca potential beneficiar al acestui program de finantare? Acceseaza linkul de mai jos, completeaza chestionarul si vei primi un raspuns de la un specialist in fonduri nerambursabile. Acesta informare este GRATUITA si NU implica nici o obligatie contractuala sau financiara din parte dvs. CONSULTANTA online GRATUITA

Achizitii utilaje pentru agriculturaSOLICITANTI ELIGIBILI

 • Persoana fizica autorizata
 • Asociatie familiala
 • Societate nume colectiv
 • Societate comandita simpla
 • Societate pe actiuni
 • Societate comandita pe actiuni
 • Societate raspundere limitata
 • Societate agricola
 • Societate cooperativa agricola
 • Grup de producatori
 • Cooperativa agricola

Obs:
(1) Solicitantul trebuie sa fie persoana fizica sau juridica romana, cu capital privat 100%. Actionariatul poate fi atat roman, cat si mixt sau integral strain.
(2) Sunt acceptate si societatile nou infiintate.
(3) Pentru societatile cu istoric, rezultatul operational al anului precedent trebuie sa fie pozitiv.


ACTIVITATI / CHELTUIELI ELIGIBILE

 • Construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola la nivel de ferma, inclusiv cele pentru protectia mediului;
 • Construirea si/sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilitati si racorduri;
 • Achizitionarea sau achizitionarea in leasing de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate;
 • Achizitionarea sau achizitionarea in leasing de noi mijloace de transport specializate necesare activitatii de productie;
 • Investitii pentru producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile in cadrul fermei;
 • Investitii in apicultura;
 • Investitii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei (numai daca 50% din materia prima este produsa in ferma proprie, rezultatul procesarii este tot un produs din nexa 1 la Tratatul de Instituire a CE, iar agricultura reprezinta si ramane activitatea de baza), cuprinzand echipamente pentru vanzarea acestora, inclusiv depozitare, racire, etc;
 • Investitii necesare adaptarii exploatatiilor pentru agricultura ecologica;
 • Investitii necesare realizarii conformitatii cu standardele comunitare;
 • Consultanta si proiectare (10% din VEI pt. proiecte ce prevad constructii si max.5 % din VEI pt. proiecte care nu prevad realizarea de constructii).VALOARE GRANT /PROIECT

Pt. 2009:

 • grant 1.000.000 Eur (50% din VEI);


Obs: procentul creste pentru tineri sub 40 ani (+5%), zone cu handicap natural (+10%), investitii pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (+25%);

 • grant 1.500.000 Eur (50% din VEI) pentru proiecte care includ si investitii pt. producerea si utilizarea energiei regenerabile;
 • grant 2.000.000 Eur (50% din VEI) – pentru forme asociative.


Pt. 2010: · grant 800.000 Eur (40% din VEI);
Obs: procentul creste pentru tineri sub 40 ani (+10%), zone cu handicap natural (+10%), investitii pt. protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (+25%);

 • grant 1.200.000 Eur (40% din VEI) pt. proiecte care include si investitii pt. producerea si utilizarea energiei regenerabile;
 • grant 1.600.000 Eur (40% din VEI) – pt forme asociative.AVANS ACORDAT

Pemtru anii 2009-2010 valoarea avansului poate fi pana la 50% din valoarea nerambursabila

Nota

Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se încadreaza în Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiective:
a. Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile;
b. Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare;
c. Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite;
d. Sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative în vederea încurajarii fenomenului de asociere.

Fondurile totale alocate Masurii 121 prin FEADR sunt de 991.827.895 euro din care: contributia Guvernului României – 20% si contributia Uniunii Europene – 80%.

 

 

Despre noi

SC POS CONSULT SRL este o firma cu capital romanesc ce furnizeaza servicii specifice in domeniul consultantei in afaceri si management.
POS CONSULT este formata dintr-o echipa tanara, dinamica, de profesionisti care si-au propus sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din Romania, prin identificarea celor mai bune solutii si a oportunitatilor viabile de afaceri.

Investitii cu fonduri UE

  Viticultura - Masura: 121 - Modernizarea ...
  Centru de afaceri(business center)-POR ...
POS CCE Axa1 DMI1.1 "Sprijin pentru implementarea ...