Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, accepti modul in care folosim aceste informatii. Afla mai multe aici.

wrapper

Nou!

Ce este si cum te ajuta managementul riscului?

 

Afacerea ta pare sa mearga excelent: ai un numar mare de clienti, concurenta este la distanta semnificativa in urma ta si profitul companiei creste de la un an la altul. Esti sigur ca maine nu vei avea probleme? Daca identifici din timp riscurile la care este expusa firma ta, poti sa eviti efectele negative sau sa folosesti riscul in avantajul tau.

 

Managementul riscului se refera la transpunerea unui aspect de business in toate scenariile posibile. Este vorba de o atitudine prevazatoare si de credinta in posibilitatea de materializare a unui risc. Plecand de la aceasta atitudine, se ia o decizie constructiva pentru eliminarea sau diminuarea  pagubelor care ar putea sa apara in urma riscului respectiv.


Astfel, managementul riscului devine un proces de identificare, analiza si raspuns la riscurile potentiale ale unei organizatii, unui sistem informational sau unui proiect. De exemplu, cand atentia cade pe securitatea informationala, se vorbeste despre managementul riscului de securitate. Cand domeniul de analiza este dezvoltarea produselor program, este vorba de managementul riscului software.
In Romania, companiile care aloca resurse catre zona de management al riscului sunt cele din domeniul financiar-bancar, IT, dar si autoritatile din subordinea Guvernului. Din pacate, organizatii din alte zone de activitate, cum ar fi companiile de constructii sau ONG-urile, nu considera alocarea de resurse spre zona de management al riscului ca fiind o necesitate.

Rolul managementului riscului intr-o organizatie


Scopul general al managementului riscului este acela de a ajuta intelegerea riscurilor la care este expusa o organizatie, astfel incat sa poata fi administrate.In functie de momentul in care se analizeaza riscurile, exista scopuri pre-eveniment (inainte ca riscul sa sa materializeze), cand se urmareste evitarea producerii riscului si scopuri post-eveniment (riscul s-a materializat deja), cand se urmareste asigurarea continuitatii afacerii, a supravietuirii companiei.Principalul avantaj al unui program de management al riscului este eficienta economica: managerii constientizeaza riscurile la care este expusa organizatia si le administreaza corespunzator, astfel incat acestea sa nu se materializeze.
Managementul riscului este o obligatie a intregii echipe a unei companii. Acest aspect trebuie completat prin existenta unui departament de management al riscului sau macar a unei persoane care sa aiba atributii in aceasta directie.
In unele cazuri, poate sa existe un anumit nivel de risc acceptat, in conformitate cu specificatiile unui standard. Este o situatie intalnita in sectorul financiar-bancar sau in marile companii care apeleaza la un audit extern. Conformitatea da un plus de valoare imaginii in fata clientilor, a partenerilor de afaceri etc.

Cum reactioneaza oamenii de afaceri la risc


Teoria spune ca un manager poate avea una din urmatoarele trei atitudini fata de risc: asumarea riscului, respingerea riscului sau indiferenta fata de risc. Cand se administreaza riscul si se doreste obtinerea unui raspuns in functie de cele trei atitudini, reactiile oamenilor de afaceri pot fi urmatoarele:

  • Evitarea riscului: managerii sau antreprenorii considera ca expunerea la risc este mult prea mare si atunci decid inlocuirea factorului care ar putea cauza riscul. Acest lucru poate inseamna evitarea unei actiuni, schimbarea unui furnizor, reconfigurarea unui proces etc.
    Insa, trebuie sa se tina cont de faptul ca nu pot fi evitate sau eliminate toate riscurile. De cele mai multe ori, evitarea tuturor riscurilor ar presupune schimbarea scopului proiectului, reconfigurarea completa a activitatilor sau a planificarii calendaristice, modificarea bugetului sau a deciziilor legate de alte achizitii.
  • Atenuarea sau diminuarea efectelor: presupune reducerea expunerii la risc prin scaderea probabilitatii de aparitie a acestuia. De exemplu, folosirea unei tehnologii care a demonstrat de multe ori ca poate fi de incredere.
  • Acceptarea riscului: reprezinta acceptarea consecintelor si reprezinta o metoda de raspuns mai ales atunci cand riscurile sunt necunoscute echipei de proiect sau atunci cand avantajele obtinute in caz de nematerializare a riscului ar fi imense.
  • Transferul riscului: presupune contractarea unei polite de asigurare sau externalizarea unui serviciu. De regula, aceasta practica atrage alte riscuri, provenite din activitatea de externalizare sau rezultate din contractele de asigurare.

 

 

Last modified on Marti, 02 Iunie 2015
Echipa POS Consult

Suntem o echipa tanara, dinamica, de profesionisti care si-au propus sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din Romania, prin identificarea celor mai bune solutii si a oportunitatilor viabile de afaceri. 

Impreuna avem o experienta de peste 10 ani cuprinzand mai multe domenii -consultanta financiara ,achizitii publice, managementul riscurilor, consultanta imobiliara, consultanta IT. Mail mult..

Despre noi

SC POS CONSULT SRL este o firma cu capital romanesc ce furnizeaza servicii specifice in domeniul consultantei in afaceri si management.
POS CONSULT este formata dintr-o echipa tanara, dinamica, de profesionisti care si-au propus sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din Romania, prin identificarea celor mai bune solutii si a oportunitatilor viabile de afaceri.

Investitii cu fonduri UE

  Viticultura - Masura: 121 - Modernizarea ...
Fabrica lactate - Masura 123 PNDR Tipul ...
- Programul Operational Regional DMI 4.3- ...